Порекло презимена, село Прапратница (Неум)

1. јул 2024.

коментара: 0

Порекло становништва села Прапратница, општина Неум. Према књизи Миленка С. Филиповића и Љубе Мићевића „Попово у Херцеговини“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Прапратница је међу брдима Жабом и Илијом, југозападно од Хутова. Живе воде нема. Старе чатрње су: Локва, Продо и Под Жабом. Нових чатрња има 6.

Земље и шуме.

Главне су им земље у пољу и зову се: Подкрајнице, Трешња, Бара, Ловруша, Понор, Ластве, Вртине, Мокри До, Тењине, Бендерова Долина, Диљка, Узглавак, Бријег, Мартуше, За Локвом, Виноградине, Поуз и Старац. У брду су: Врањи Долови, Кремен До, Доњи До, Равни До, Ралице и Купиновац. Нешто мало „горе“ има у Плањаку и Зечијим Влакама.- Иначе су брда гола. Брдо је издељено још за време турске управе. Стоку напасају на местима Жаба и Ромин Греб.

Тип села.

Куће су на окупу и има их 24. У селује капелица Св. Миховила. Гробље је на месту Под Каменим Вртлом. „Грчких плоча“ има на Лишћу.

Порекло становништва.

Зна се само да су раније боравили у селу Јањићи-Лазаревићи и да су се одатле преселили у Хотањ.

Данас у салу живе само католици. Сви славе Св. Миховила, 29. септембра.

Родови:

-Путице (8 кућа) су се давно доселили однекуд из Црне Горе. Има их и у Стоцу. Православни Путице у Ораху (Шума) су пореклом из Гацка.

-Џоне (5 к) су давно дошли из Риђана.

-Обади (5 к) су се такође давно доселили из Риђана. Раније су се звали Милошевићи, па Бронзићи. Обадима су прозвани по претку који је добио тај надимак; одредили га једном на сеоском збору да гони Турцима коње, а он се заобадао као обад.

-Бутигани (4 к) су старином однекуд из Црне Горе. Бутиганима су прозвани, јер увек неко од њих држи бутигу (дућан). Има их исељених у Стоцу, Мостару и Градцу.

-Нонковић (1 к) је дошао из Хутова пре 60 година. Матић и Нонковић су раније славили Св. Луку, а данас и они славе Св. Миховила.

-Матић (1 к) се доселио пре 4 године из Хутова.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића и Љубе Мићевића „Попово у Херцеговини“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.